maanantai 17. helmikuuta 2014

Vaniljakuppikakut


Teki mieli leipoa jotain kun pläräsin uutta kirjahankintaani "Leivonnaisia herkkusuille". Päädyin sitten näihin vaniljakuppikakkuihin. Kirjassa esitellään lontoolaisen the Hummingbird Bakeryn suosituimpien leivonnaisten ohjeita. Nämä oli kyllä sen verran hyviä, että varmasti tulee tehtyä muitakin leipomuksia tuosta kirjasta. Varsinkin tuo kuorrute oli erityisen mieluinen! Makean nälkä näillä ainakin lähtee. 

Kuppikakuissa oli aivan erilainen valmistustapa, jota en ollut aiemmin kokeillut. Lisäksi vanilja-aromi on uusi tuttavuus. En ole aikaisemmin käyttänyt leivonnassa mitään muitakaan aromeja. Vanilja-aromin voi halutessaan korvata vaniljasokerilla (1 tl vanilja-aromia vastaa 2-3 tl vaniljasokeria). 

Pidin tässä kirjassa siitä, että ohjeissa ainekset mitataan tarkalleen grammoina. Tällä ohjeella pitäisi tulla n. 12 kpl kuppikakkuja, eli normi muffinipellillinen. Minulla ainekset riittivät 10 kuppikakkuun. 

Taikinan voi valmistaa joko monitoimikoneella, tai sähkövatkaimella.

120 g vehnäjauhoja
140 g sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
40 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä (käytin vähäsuolaista voita)
1,2 dl täysmaitoa (laitoin kevytmaitoa)
1 kananmuna 
0,25 tl vanilja-aromia 

Kuumenna uuni 170 -asteiseksi.  

Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja voi kulhoon ja vatkaa hiljaisella teholla, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Lisää vähitellen joukkoon puolet maidosta ja vatkaa, kunnes maito on juuri ja juuri sekoittunut muiden ainesten joukkoon.
 

Vatkaa toisessa kulhossa nopeasti keskenään muna, vanilja-aromi ja loppu maito. Kaada seos taikinan joukkoon ja jatka vatkaamista, kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Kaavi kulhon reunoilta sekoittumattomat ainekset seoksen joukkoon ja vatkaa vielä kunnes taikina on sileää. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa.  

Lusikoi taikina paperivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista kuppikakkuja uunissa noin 20-25 minuuttia kunnes ne ovat vaaleanruskeita ja pinta on sormella kokeiltaessa kimmoisa. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla: siihen ei saa jäädä taikinaa. Jäähdytä kuppikakut ensin pellillään - ja nosta sitten jäähtymään ritilän tms. päälle.

Kuorrute:
250 g tomusokeria siivilöitynä
80 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä (käytin vähäsuolaista voita)

0,25 dl täysmaitoa 
muutama tippa vanilja-aromia

Vatkaa tomusokeri ja voi sekaisin monitoimikoneessa (tai sähkövatkaimella), kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla keskenään. Säädä koneen nopeus hiljaiselle. Yhdistä vanilja-aromi ja maito erillisessä kulhossa ja lisää seos sitten voivaahtoon pari lusikallista kerrallaan hiljaa vatkaten. Kun kaikki maito on lisätty, käännä kone maksimiteholle ja jatka vatkaamista vähintään 5 minuuttia, niin että seoksesta tulee kuohkeaa ja vaaleaa. Mitä pidempään seosta vatkataan, sitä kuohkeampaa siitä tulee.  

Kuorruta kuppikakut ja koristele esim. nonparelleilla. 

Taisin käyttää hieman kitsaasti tuota kuorrutetta, sillä sitä jäi jonkin verran yli. Tosin minulla ei ollut kuin 10 kuppikakkua kuorrutettavana, mutta olisi sitä jäänyt silti vaikka olisi ollut pari enemmän. Ensi kerralla taidan kokeilla puolittaa ohjeen. Kuorrute oli sen verran makeaa, että omaan makuuni laitoin sopivan määrän kuorrutetta per kuppikakku. Kukin laittaa tietysti niin paljon tai vähän kuin haluaa! :) 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti